Mobilya sektöründe sık sık adını duyduğumuz masif yaşam alanlarımızda kullandığımız birçok ahşap eşyanın ana maddesidir. Masif ağacın kesilmesinin ardından ham tomrukların biçilmesi ile elde edilen ahşaba verilen addır. Esasen masif kelimesi “saf, katışıksız” anlama gelir. Bu sözcüğün dilimizdeki bir diğer karşılığı da “kaplama ya da doldurma olmayan”, yani “içi boş” olandır. Kelime kökenlerine bakıldığında masifin doğal bir malzeme olduğu anlaşılabilir.
Masif Ahşabın Özellikleri
* Masif ahşap tamamen doğaldır. Diğer ahşap ürünleri çeşitli işlemlerden geçip yapay ürünler içerirken masif ahşap tümüyle natürel ve gerçek ağaç liflerinden meydana gelmektedir.
* Masif ürünlerin hammaddesi çam ağacı, ladin ağacı, ıhlamur ağacı, kayın ve dişbudak ağaçları ile gürgenden elde edilen tomruklardır.
* Masiften yapılan obje ve eşyalar oldukça dayanıklıdır. Zira masifin ömrü 200 seneyi bulur. Bu ürünler kolayca deformasyon göstermezler.
* Doğallığı ve uzun ömürlü olması ile bilinen masif ahşap inşaat sektörünün yanında mobilya sektöründe de sıklıkla kullanılır. Masif malzemeden en çok döşeme, dolap ve masa üretilmektedir.
* Masif ahşaptan yapılan materyalleri geri dönüştürmek mümkündür. Aynı zamanda masif ürünler kimyasal içermediği için de çevreye zarar vermezler.
* Diğer ahşap türlerine nazaran daha az bakım gerektiren masif ürünler, leke tutma konusunda dezavantajlı olabilir.
* Masif ürünler kolay bir şekilde renklendirilebildiği için renk yelpazesi geniştir.
* Dayanıklı ve sağlam yapısı sayesinde masif ahşabın vida tutma kapasitesi de fazladır. Ayrıca masif ürünlere kolaylıkla zımpara ya da inceltme gibi diğer ahşaplara zarar verebilecek işlemler yapılabilir.
* Masif oldukça sağlıklıdır. Bu ahşap türü ortamdaki nemi yoğun şekilde emebilir. Böylece yaşam alanlarınızda bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar ile böcekler yaşayamaz. Buna bağlı olarak masif ahşap kullananlarda solunum yolları rahatsızlığı görülme riski azalır. Aynı zamanda masif eşyalar havayı temizlemeye de yardımcı olur.
* Masiften yapılan eşyalar yüksek kaliteye sahiptir. Yoğun el işçiliği de gerektiren masif eşyaların fiyatları hem kalite hem işçilik devreye girdiği için yüksektir.
* Özellikle iç mekân dekorasyonlarında tercih edilen masif mobilyalar, klasik mobilya tasarımlarında yoğunluklu olarak kullanılır. Bunun nedeni esnek bir yapısı olan yumuşak masif üzerinde çalışmanın kolay olmasıdır.
* Masif ülkemizde yetişen ağaçlardan elde edilebilir ve masiften yapılan ürünlerin pek çok ülkeye ihracatı yapılmaktadır.
Masif Mobilyalar Nasıl Kullanılmalı?
Tüm ahşap ürünler gibi masif mobilyaları da kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Çok sağlam bir yapısı olmasına rağmen masif eşyalar leke tutmaya karşı dayanıklı olmadıkları için sıcak ya da leke bırakacak hiçbir şeyin doğrudan bu mobilyalara temas ettirilmemesi önemlidir. Özellikle masif masa ve sehpalar üzerinde Amerikan servis ve bardak altlığı gibi teması kesen objeler kullanılmalıdır.
Masif eşyalar kimyasallarla temizlenmemelidir. Bu ürünlerin temizliği sadece su ile yapılmalı ve masif mobilyalar nemli bir bez ile silinmelidir. Düzenli olarak tozu alınması gereken masif ahşap mobilyalar tel ya da sert yüzeyli süngerle çizilir. Ayrıca bütün ahşap malzemelerin bakımında olduğu gibi masif ahşap da güneş ışınlarından ya da herhangi bir ısı kaynağından korunmalıdır.
Doğru bir bakımla zaten uzun ömürlü olan masif materyallerin kullanım süresi daha da uzatılabilir.
Yorum Yap