Yaşam alanlarımızdaki her eşyanın hijyenik kalmasını sağlamak çok önemlidir. Özellikle uzun saatler bedenimize doğrudan temas eden yatakların temizliği düzenli şekilde yapılmalıdır. Uzun ömürlü bir kullanım ve sağlıklı bir uyku için gerekli olan yatak temizliği yapmanın belli aşamaları ve yöntemleri vardır. Profesyonel yardım almadan uygulayabileceğiniz bu yöntemlerle evinizdeki tüm yatakları hijyenik hala getirebilirsiniz. Böylece sevdiklerinizin sağlığını garantiye alarak tertemiz bir ortamda uyumalarına olanak yaratmış olursunuz. Bu doğrultuda yatak nasıl temizlenir sorusunu sizler için yanıtladık.


Yatak Temizliği Yapmadan Önce İzlenmesi Gereken Aşamalar

Temiz bir mekânda uyumak kesintisiz bir uyku uyumayı sağlayan etkenlerden biridir. Yatak odalarının temizliğini sağlamak ortamda bulunan eşyaların da hijyenik olması ile tamamlanır. Yatak odalarında temiz tutulması gereken en önemli mobilya ise yataklardır. Evde yatak temizliği yapmak zor gibi gözükse de doğru aşamalar bilindiğinde herkesin kolaylıkla gerçekleştirebileceği bir etkinliktir. Siz de yatak temizliği nasıl yapılır sorusuna cevap bulmak için önce aşağıdaki adımları uygularsanız doğru ve kalıcı bir sonuç alırsınız.


Yatak temizliğine başlamadan önce temizliği ne sıklıkta yapmanız gerektiğini belirleyin. Yatağın hijyenik kalmasını sağlamak için nasıl ve kim tarafından kullanıldığı önemlidir. Ama ideal temizlik süresi mevsim geçişlerini baz alarak yılda iki kez temizleme uygulaması yapmaktır. Eğer bebek ya da çocuk yataklarının hijyeni söz konusu ise bu süreyi daha da kısaltıp yılda üç ya da dört kez yataklarınızı temizleyebilirsiniz.

Yatağı hangi malzemelerle temizleyeceğinize karar vermeniz de önem arz eder. Uyku sırasında sürekli nefes aldığımızı düşündüğümüzde yatak temizliğinde deterjan ya da çamaşır suyu gibi yoğun kimyasal ürünler kullanmanız önerilmez. Yataklarınızı karbonatla temizlemeniz sağlığınız açısından daha uygundur. Karbonat hem leke çıkarma hem de bakteri ile mikropları öldürerek hijyen sağlama açısından oldukça etkili bir üründür. Az miktarda beyaz sirke de yatakların temizlenmesinde kullanılabilir. Çamaşır suyu ise suda seyreltilerek çok lekeli yataklara uygulanabilir. Ama çamaşır suyu ile silinen yatak çok iyi durulanmalı ve uzun süre havalandırılmalıdır.

Yatak temizliği yapmadan önce yatağın mutlaka havalandırılarak nemden arındırılması ve üzerinin elektrikli süpürge yardımı ile süpürülmesi gerektiği atlanmamalıdır.


Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizliğe başlamadan önde tüm aşamaları yerine getirdiyseniz ılık su ve bezi hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Bu noktadan sonra temizliği gerçekleştirmek için farklı seçenekleriniz bulunuyor. Öncelikle hazırladığınız bir kova temizleme suyuna yatağın kir ve leke durumuna göre 3 ya da 4 yemek kaşığı karbonat atmalısınız. Karbonatın suya homojen şekilde karıştığını gördüğünüzde bezi suda yıkayın. Bezi sıktıktan sonra nemli şekilde yatağın her yeri ovalayarak silin. Yatağın daha beyaz görünmesini istiyorsanız karışıma bir ya da iki yemek kaşığı sirke de ekleyebilirsiniz. Özellikle sararmış yataklarda beyaz sirke etkili bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.


İnatçı lekeler ve yoğun kirler barındıran yataklarda bir miktar çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Bu noktada çamaşır suyunu eklediğiniz suyun soğuk olmasına dikkat edin. Temizlik sonunda duru suya batırıp sıktığınız bez ile yatağı tekrar silin.


Temizliği bitirdikten sonra yatağı mutlaka havalandırın ve mümkünse güneş görmesini sağlayın. Güneş ışığı mikrop ve bakterilerin kırılmasına ve yatağın nemli kalmamasına katkı sunar. Yatağın iyice kuruduğundan emin olun ve nemli kalırsa küflenme yapabileceğini unutmayın.


Uzun süre kullanabileceğiniz kaliteli yatak tercihi yapmak istiyorsanız Mersinli Mobilya yatak modellerine göz atabilirsiniz.